Invertor Panouri Solare

Conversia de la panourile solare este crucială pentru funcționarea optimă a instalației tale. De aceea, este extrem de important să alegi invertorul potrivit pentru instalația ta nouă sau existentă. Dar cum faci asta? Care sunt capcanele posibile în alegerea unui invertor? Și cum stă treaba cu prețurile? Descoperiți totul în acest articol de sinteză despre invertorii pentru panouri solare.

Ce este un invertor pentru panouri solare și cum funcționează acesta?

Un invertor este o componentă esențială a unei instalații de panouri solare. Acest dispozitiv convertește energia electrică continuă generată de panouri în energie electrică alternativă utilizabilă. Întregul proces funcționează astfel:

– PASUL 1 = panourile solare generează curent continuu: cade lumina pe panourile solare? Atunci se creează un curent electric între cele două straturi de siliciu din panou. Curentul continuu curge prin cabluri către invertor.

– PASUL 2 = invertorul transformă curentul continuu în alternativ: prin intermediul contactelor tale nu trece curent continuu, ci curent alternativ. Invertorul pentru panouri solare transformă curentul continuu în curent alternativ. Dispozitivul se asigură, de asemenea, că surplusul de energie verde este transferat eficient în rețeaua electrică.

– PASUL 3 = invertorul înregistrează consumul: invertorul se asigură că producția de energie alternativă utilizabilă este echilibrată cu consumul. Contorul de electricitate se ocupă de înregistrarea consumului real. Acest lucru poate fi urmărit prin intermediul unui contor digital (contorul inteligent) sau prin citiri manuale (cu 1 sau 2 contoare cu disc).

Tipuri de invertor pentru panouri solare

Care invertor este cel mai potrivit pentru panourile tale solare? Alegerea unui invertor adecvat pentru situația ta specifică este esențială. Există patru tipuri principale de invertor pentru panouri solare disponibile pe piață. Un scurt rezumat:

  1. Invertor String

La un invertor string, panourile solare sunt conectate în unul sau mai multe ‘string-uri’ sau serii la un invertor central. Numărul de string-uri depinde de câte panouri ai. De exemplu, poți gândi la aproximativ 3 string-uri de 6 panouri solare. Acest tip de invertor este cel mai frecvent întâlnit.

O alegere bună dacă… toate panourile solare au aceeași orientare, nu există umbre care să cadă pe ele, etc.

  1. Invertor Micro

Numele spune totul: acest tip de invertor este o versiune mai mică a invertorului string, având capacitatea de a susține între 1 și 2 panouri solare. Astfel, te asiguri că obții randamentul optim fără influența altor panouri. Într-o instalație cu mai mulți micro invertori, nu ai nevoie de un invertor central string.

O alegere bună dacă… panourile solare au orientări diferite, sau dacă umbra cade pe unul sau două panouri, etc.

  1. Optimizer de Putere

Un optimizer de putere îmbunătățește randamentul în combinație cu un invertor micro. Este vorba despre un dispozitiv mic care monitorizează și optimizează producția fiecărui panou în parte. Atentie: optimizatorii de putere necesită totuși un invertor central string. Diferența față de micro invertori este că acesta poate fi extins cu un optimizer SolarEdge pentru fiecare panou.

O alegere bună dacă… dorești să obții o producție maximă de la panourile solare, să monitorizezi performanța fiecărui panou individual, etc.

  1. Invertor Hibrid

Invertorul hibrid, cunoscut și ca Smart Inverter, permite stocarea energiei produse de panouri solare într-un acumulator. Panourile generează energie în timpul zilei, care poate fi folosită direct sau stocată pentru a fi utilizată seara. Acest tip de invertor este întotdeauna echipat cu un sistem de management al energiei, permițându-ți să folosești energia din rețea doar atunci când este necesar.

O alegere bună dacă… plănuiești să îți echipezi (în viitor) casa cu un acumulator pentru a stoca energia generată de panourile solare.

Ce tip de invertor este cel mai bun pentru panourile mele solare?

Acest lucru depinde în mare parte de situația ta specifică. Ai un acoperiș orientat spre sud fără umbră? Atunci un invertor central string este, în general, cea mai bună și cea mai eficientă alegere în termeni de costuri. Ai panouri cu orientări diferite sau există umbră pe unul sau mai multe panouri? În acest caz, micro-invertoarele sau optimizatoarele de putere pot asigura cel mai mare randament pentru fiecare panou în parte. Vezi de asemenea testul invertorului.

Cum să alegi cel mai bun invertor pentru panouri solare?

Care este cel mai bun invertor pentru panourile tale solare? Pe lângă tip, alegerea unui invertor personalizat pentru situația ta depinde de mai mulți factori:

  1. Prețul invertorului

Costul unui invertor pentru panouri solare este, în medie, între 750 și 1.200 de euro, excl. TVA. Prețul invertorului tău va depinde de puterea necesară, tip, marcă… Plănuiești o nouă instalare de panouri solare? Atunci costul invertorului va fi inclus în prețul total pe factura ta.

  1. Puterea invertorului

Este esențial ca puterea invertorului să fie bine ajustată la puterea totală a panourilor solare pentru un randament optim. De obicei, capacitatea invertorului este cu 10-20% mai mare decât cea a panourilor. Acest ‘subdimensionare’ este necesară deoarece panourile solare nu produc constant la puterea lor maximă (din cauza norilor, unghiul soarelui, etc.).

  1. Marca invertorului

Există multe mărci de calitate pentru invertorii de panouri solare pe piață. Invertoarele SolarEdge, SMA, Deye, Apex Solar, Growatt, invertoarele Fox ESS. Folosește sistemul nostru de cotatii pentru a afla cea mai buna varianta pentru tine.

  1. Fazele invertorului (conectarea la rețeaua electrică)

În funcție de situația ta actuală, ai putea avea nevoie de un invertor trifazic sau monofazic. Acesta trebuie să fie bine ajustat la cablurile de alimentare ale casei și la conexiunea la rețeaua electrică.

Garanție pe invertor

De regulă, primești cel puțin 2 ani de garanție pentru întreaga instalație de panouri solare, inclusiv invertorul. După aceea, garanția producătorului intră în vigoare. Pentru invertorii de panouri solare, garanția standard este de obicei de 5 ani, dar poate ajunge la 10 ani sau chiar mai mult (adesea necesită o asigurare suplimentară). Sfat: compară condițiile de garanție oferite de diferiți instalatori/mărci.

Monitorizarea invertorului

Desigur, vrei să știi câtă energie produc panourile tale solare anual, lunar, săptămânal sau chiar zilnic. Monitorizarea se face prin intermediul invertorului de la instalația ta de panouri solare. Cu dispozitivele unor mărci (de exemplu, optimizatoarele SolarEdge sau invertorii Apex Solar), poți urmări producția de energie a panourilor prin intermediul unei aplicații pe smartphone sau tabletă.

Cum alegi cel mai bun invertor pentru panouri solare? Cea mai bună modalitate de a alege un invertor este să le compari în funcție de factorii menționați mai sus.

Achiziționarea unui invertor pentru panouri solare: posibile capcane și riscuri

Vrei să te asiguri de funcționarea optimă și randamentul invertorului tău pentru panouri solare? Atunci trebuie să iei în considerare câteva puncte importante. Ce capcane trebuie să eviți când cumperi un invertor pentru panouri solare? Iată câteva posibile riscuri la care să fii atent:

  1. Alegeți cu grijă locația invertorului

Locul corect pentru amplasarea invertorului este esențial pentru o funcționare optimă. Există mai mulți factori de care trebuie să ții cont. De exemplu, invertorul trebuie să disipeze căldura eficient pentru a funcționa corect. Cu cât este mai aproape de panourile solare, cu atât randamentul este mai mare. O locație centrală pentru invertorul string este ideală pentru a fi cât mai aproape de contorul de electricitate, astfel încât să nu existe pierderi în transferul de curent alternativ.

  1. Atenție la numărul de trackere MPP ale invertorului

Un tracker MPP (Maximum Power Point) este o componentă critică a unui invertor pentru panouri solare. Acesta asigură cea mai eficientă producție de energie verde și utilizabilă. Fiecare invertor ar trebui să aibă cel puțin un tracker MPP, însă depinde de complexitatea instalației tale dacă este nevoie de mai multe.

Câte trackere MPP sunt necesare pentru invertorul meu? Pe baza configurației acoperișului, a posibilelor umbre, etc…, un instalator va alege tipul corect de invertor cu numărul potrivit de trackere MPP pentru situația ta.

  1. Fiți conștienți de durata de viață a invertorului

Panourile solare de calitate pot dura între 25 și 40 de ani, dar aceasta nu se aplică și la invertoruri. Durata de viață a unui invertor central este, în medie, de aproximativ 8 până la 12 ani. Prin urmare, este probabil să fie nevoie să înlocuiești cel puțin o dată invertorul în timpul vieții sistemului tău solar. Defecțiunile electronice sunt adesea cauza acestei înlocuiri.

Cum știi când este timpul să înlocuiești invertorul? Poți observa o scădere a producției panourilor solare, ceea ce poate indica o problemă cu invertorul. Sfat: ia în considerare un contract de întreținere de la instalatorul tău, astfel încât instalația să funcționeze optim și să știi exact când este timpul să înlocuiești invertorul. Compară ofertele de contracte de întreținere de la mai mulți instalatori activi în zona ta.

  1. Atenție când alegi un instalator pentru panourile solare

Alegerea unui instalator de încredere și calificat este vitală pentru a beneficia de o sursă de energie solară de calitate. Acesta va alege un invertor de la o marcă bună și va efectua instalarea corectă, asigurându-se că ai parte de un randament optim. Sfat: stabilește un contract de întreținere și monitorizare a instalației cu instalatorul pentru a beneficia de energie verde, gratuită, cât mai repede posibil.