Capacitatea panourilor solare

Vrei să investești în panouri solare? Atunci vei beneficia de facturi mai mici la energie și vei acționa responsabil față de mediu. Dar cum alegi panourile solare pentru a recupera investiția cât mai repede? Capacitatea panourilor solare este foarte importantă în acest sens. Ce capacitate ai nevoie pentru panourile tale solare și la ce aspecte trebuie să fii atent? Află cum calculezi capacitatea potrivită și la ce trebuie să fii atent mai jos! Descoperă aici!

Ce înseamnă ‘capacitatea panourilor solare’?

Capacitatea panourilor solare este exprimată în Watt-peak (Wp). Facem distincția între capacitatea per panou și capacitatea totală a instalației de panouri solare:

– Capacitate per panou solar: fiecare panou are o anumită capacitate (400 Wp, 430Wp, 445Wp, …). Această capacitate indică câtă electricitate (în kWh) poate produce un panou în condiții ideale. Datorită factorilor precum umbră, orientarea incorectă, … panourile pot produce mai puțină electricitate decât capacitatea lor maximă. Pe scurt: 1 Wp poate genera anual aproximativ 0,9 kWh de electricitate.

– Capacitatea totală a instalației: înmulțește numărul panourilor de pe acoperiș cu capacitatea per panou. Astfel obții capacitatea totală a instalației de panouri solare. Această capacitate trebuie să fie bine ajustată la consumul tău anual de electricitate.

Ce capacitate pentru panouri solare am nevoie? Agentul Apex Solar va calcula rapid și ușor capacitatea optimă a instalației tale de panouri solare (în Wp) în funcție de situația specifică. Primește sfaturi personalizate gratuit prin serviciul nostru de cotatie gratuită.

Capacități posibile ale panourilor solare

Este esențial ca puterea totală a instalației tale de panouri solare să fie adaptată nevoilor tale specifice (consum anual de energie, orientare, etc.). Astfel, poți alege panouri solare cu o putere mai mică sau mai mare, folosindu-te de Watti-peak (Wp) pentru calculații. Care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni? Iată o scurtă prezentare:

OPȚIUNEA 1: panouri solare cu o putere mai mică (250 Wp, 275 Wp, …)

– Preț de achiziție mai mic: panourile solare cu o putere mai mică sunt mai ieftine, fiind o opțiune bună dacă ai un buget limitat.

– Dimensiuni mai mici: având în vedere că panourile cu o putere mai mică sunt de obicei mai mici, acestea se potrivesc mai bine pe acoperișuri mai mici. Acest lucru este util pentru atingerea capacității necesare de energie anuală.

– Varietate mai mare: panourile solare cu o putere mai mică sunt disponibile într-o varietate mare de mărci, culori, dimensiuni… Alegând o putere mai mică pe panou, poți ajusta mai bine puterea totală a instalației la consumul tău anual de energie.

– Mai multe panouri necesare: ai nevoie de mai multe panouri cu o putere mai mică pentru a acoperi necesarul anual de energie. Acest lucru poate fi un dezavantaj dacă spațiul de pe acoperiș este limitat.

– Tehnologie posibil învechită: în prezent, panourile solare standard au o putere de 400 Wp. Alegând panouri cu o putere mai mică, s-ar putea să nu beneficiezi de ultimele inovații tehnologice de pe piața panourilor solare, ceea ce ar putea afecta durabilitatea și randamentul.

OPȚIUNEA 2: panouri solare cu o putere mai mare (450 Wp, 500 Wp, …)

– Mai puține panouri necesare: cu panouri solare care au o putere mai mare, ai nevoie de mai puține panouri pentru a atinge capacitatea totală necesară.

– Tehnologie modernă: panourile cu o putere mare sunt adesea noi și bazate pe tehnologii moderne. Astfel, te bucuri de o calitate superioară și o garanție mai bună decât dacă ai alege panouri cu o putere mai mică.

– Costuri mai mari: panourile cu o putere mare sunt în mod tipic mai scumpe decât cele cu o putere mai mică. Este o opțiune mai potrivită dacă ai un buget mai generos.

– Dimensiuni mai mari: panourile cu o putere mare sunt mai mari și pot necesita mai mult spațiu pe acoperiș sau pot fi mai greu de instalat.

!!Atentie: Raport calitate-preț: panourile de 500 Wp nu sunt neapărat mai bune decât panourile standard de 400 Wp. Acestea din urmă sunt adesea mai ieftine și totodată fiabile și durabile.

Ce alegi: panouri solare cu putere mică sau mare?

Ce putere pentru panourile solare este cea mai bună? Acest lucru depinde de mai mulți factori, cum ar fi bugetul, spațiul disponibil pe acoperiș, consumul anual de energie… Un instalator autorizat va calcula mai întâi puterea totală necesară și apoi va determina câte panouri de o anumită putere sunt potrivite.

Cum se calculează puterea panourilor solare?

Puterea unui panou solar nu se poate măsura direct. Capacitatea în Wp este stabilită la achiziția instalației. Poți face o estimare a puterii totale necesare pentru panourile solare pe care trebuie să le montezi, luând în calcul consumul anual de energie în kWh și factorul de corecție de 0,9. Iată un exemplu concret:

FACTOR 1 = consumul anual de energie

CONSUM ANUAL (kWh) = 1.000 kWh x numărul de persoane

Exemplu (pentru o familie de 4 persoane): 1.000 kWh x 4 = 4.000 kWh

Pornim de la presupunerea că o gospodărie are un consum anual de energie de 1.000 kWh per persoană. Atenție: aceasta este doar o estimare. Pentru a afla cu exactitate consumul tău de energie, cel mai bine este să consulți facturile de la furnizorul tău de energie. Pentru o familie de patru persoane, exemplul arată un consum anual de 4.000 kWh. Ce înseamnă asta pentru o instalație de panouri solare de 4.000 Wp? Nu e suficient! Puterea totală a instalației de panouri solare trebuie să fie mai mare. Vom explica mai jos cum:

FACTOR 2 = factorul de corecție de 0,9

În condiții ideale, 1 Wp generează anual și 1 kWh de energie electrică. Dar condițiile optime sunt rareori întâlnite, de aceea randamentul panourilor solare în medie este de 90% din capacitatea lor. În alte cuvinte, pentru fiecare Wp de putere vei obține aproximativ 0,9 kWh de energie gratuită. De aceea utilizăm acest factor de corecție de 0,9..

CONCLUZIE: ce putere totală a panourilor solare ai nevoie?

PUTEREA PANOURILOR SOLARE (Wp) = consumul anual de energie (kWh) x 0,9

Exemplu (pentru o familie de 4 persoane): 4.000 kWh x 0,9 = 3,600 Wp

Pentru a obține o estimare a puterii totale necesare a instalației tale de panouri solare, împărțim pur și simplu consumul anual de energie la 0,9. Asta înseamnă că, pentru un consum anual de 4.000 kWh, ai nevoie de o instalație de panouri solare de 4.400 Wp. Astfel, vei produce aproximativ aceeași cantitate de energie verde pe care o utilizezi ca electricitate.

Aspecte importante de luat în considerare

Care sunt factorii principali de luat în considerare când stabilești ce putere a panourilor solare este necesară? Iată câțiva factori cheie:

✔️ Garanția puterii: indiferent de panourile solare pe care le alegi, puterea acestora va scădea ușor în timp. De aceea, este mai bine să alegi panouri solare de la un producător renumit, care oferă o garanție îndelungată de putere (de exemplu, Canadian Solar, Apex Solar, Longi cu garanție de 25 către 30 de ani). Acesta este un indicator important al fiabilității și durabilității pe termen lung.

✔️ Întreținerea panourilor solare: deși majoritatea panourilor solare necesită puțină întreținere, este bine să le menții curate. Panourile acoperite de murdărie vor capta mai puțină lumină solară, reducând randamentul chiar și cu câteva procente.

✔️ Dimensiunea consumului de energie: de obicei, dimensiunea instalației de panouri solare este bazată pe câtă energie consumi. Ai un consum mare? Poate că vei avea nevoie să plătești mai mult pentru instalarea panourilor pentru a acoperi necesarul tău. Dacă capacitatea panourilor este prea mică, vei plăti mai puțin pentru panouri, dar rata de compensare pentru energie va fi mai mică decât prețul pe care îl plătești pentru energie din rețea.

Monocristalin vs policristalin

Unde panourile solare monocristaline au cristale uniform distribuite pe întreaga suprafață a panoului (1 cristal per celulă), panourile policristaline sunt alcătuite din cristale fuzionate.

Cele mai multe panouri solare cu putere mare sunt monocristaline, așadar este mai avantajos să alegi acestea decât panourile policristaline dacă ești interesat de o eficiență mai mare.

Conversia puterii: este important să asiguri că puterea generată de panouri este corect dimensionată față de puterea invertorului. Acesta poate avea o putere ușor mai mică decât puterea panourilor (10 până la 20%). Asta se întâmplă pentru că panourile nu generează constant electricitate la capacitate maximă.